Anodisering

Anodisering är ett av flera sätt sätt att ytbehandla aluminium. I anodisering omvandlas ren aluminium till aluminiumoxid genom en kontrollerad elektrolytisk oxidationsprocess. Godset kopplas som anod i en 20%-ig svavelsyralösning. Ibland kallas anodisering också eloxering eller eloxidering.

En aluminiumdetalj som gått igenom den här processen får nya egenskaper. Den har hög motståndskraft mot slitage, den är smutsavvisande, och dessutom dekorativ! Aluminiumoxiden som har skapats kan nämligen infärgas. Standardfärgerna är svart, blått, rött och guld. Anodisering används för format upp till 2000 x 1100 x 500 mm.

Anodiseringen gör också detaljen elektriskt isolerande, den leder inte ström längre. Den ger dessutom ett utmärkt skydd mot korrision i svåra miljöer. Under processen tillförs inga främmande metaller eller ämnen och den är godkänd för kontakt med livsmedel enligt EU-direktivet RoHS (Restriction of Hazardous Substanses).

anodisering

Hårdanodisering

Förutom konventionell anodisering producerar vi även hårdanodisering, sedan flera år tillbaka. Det gör oss till en än mer komplett leverantör av ytbehandling av aluminium.

Hårdanodisering skiljer sig produktionstekniskt från konventionell anodisering. Här ökas den elektriska spänningen och strömmen. Samtidigt som processen sker vid en lägre temperatur. Metoden ger ett ytskikt med högre andel oxid, färre och mindre porer, vilket ger en ännu hårdare och mer slitstark yta. Typiska användningsområden är inom flyg, hydraulik och medicin.

Hårdanodiserade produkter kan infärgas i svart som standard. Hårdanodisering kan vi köra i format upp till 500 x 400 x 300 mm.

Har du behov av ökad slitstyrka och/eller "High Tech"-utseende på dina detaljer, hör av dig till oss!

Infärgning

Ett anodiserat, och i viss mån även ett hårdanodiserat ytskikt kan infärgas. Färg och nyans beror på många faktorer, till exempel val av legering, färgpigment och koncentrationer.

Ahlins har de bästa förutsättningarna och kan erbjuda ett stort urval färger. Som standard och i lager för anodiserade detaljer finns alltid svart, rött, blått och guld. Vid hårdanodisering är standardfärgen svart. I båda fallen kan vi erbjuda andra kulörer.

Färgkartan från en av våra färgleverantörer visar exempel på fler pigment som vi erbjuder.

Infärgning PDF

Passivering

November 2019 startade vi upp passivering av aluminium med Surtec 650 på Ahlins. Det är första tillskottet i vår processflora sedan vi startade med hårdanodisering för 10 år sedan, säger Elisabeth Sandberg, Platschef. Processen kallas även Chromital eller Chromital TCP och används främst som antingen underlag för tex. Lackering, eller i de fall man eftersträvar ett lågt elektriskt motstånd.

Den amerikanska MIL standarden MIL-DTL-5541F styr tillvägagångssättet för processen. Class 1A för bästa korrosionsskydd och vidhäftning för efterfölljande behandlingar. Class 3 för lägsta elektriska motstånd.

Skyddet som skapas förhindrar inte bara vidare oxidering utan leder även ström. Vi har redan identifierat ett antal befintliga kunder som kommer använda Ahlins för den här processen säger Rikard Ottosson som jobbar med innesälj hos Ahlins.

Vi välkomnar naturligtvis även nya kunder som har behov av korrosionsskydd av aluminium med ledande skikt eller som underlag för lack, säger Rikard.